Bude v Čertousích železniční zastávka?

13. 03. 2023

Hornopočernická radnice intenzivně jedná o vybudování železniční zastávky Horní Počernice – východ. Ta by mohla být postavena v blízkosti čistírny odpadních vod v Čertousích. V lokalitě by podle návrhu územní studie Horních Počernic měla v budoucnu vyrůst celá nová čtvrť. Se zřízením železniční zastávky vyjádřila nesouhlasné stanovisko naše obec.

Už tři roky se pracuje na modernizaci trati z Prahy do Lysé nad Labem, v jejímž rámci bude na konci roku otevřena zastávka na Rajské zahradě s přestupem na metro. Horní Počernice tak s novým požadavkem možná přicházejí pozdě, i když by tuto zastávku s přestupními vazbami na autobus zřejmě využívali také obyvatelé západní části Zelenče. Podle místostarosty Horních Počernic Richarda Stáry byl návrh a realizace železniční zastávky už projednán se Správou železnic. „Bylo nám sděleno, že v tomto případě je skutečně návrh zastávky potřebný a vyhovující i pro Správu železnic s počtem budoucích obyvatel,“ uvedl pro Zelenečský časopis Richard Stára.

Plánovaná železniční zastávka by měla stát šikmo naproti čistírny odpadních vod. „S vlastníky pozemků jsme toto již projednali a je zde souhlas s umístěním. K zastávce bude spojení ulicí od Náchodské v nové výstavbě a bude zde parkování. Není snahou zde vybudovat záchytné parkoviště pro vozidla přijíždějící z východu Středočeského kraje. Přímé propojení ze silnice od Zelenče zde také nebude. Tím zamezíme projíždění vozů přes Zeleneč k této zastávce,“ dodal Richard Stára ve vyjádření pro Zelenečský časopis.

Nová železniční zastávka je součástí územní studie Horní Počernice – východ. Obec Zeleneč k této studii na konci ledna podala hned několik připomínek, kdy především podmínila realizaci další obytné výstavby propojením komunikací U Úlů, přes železniční trať na poděbradskou silnici. Zamítavé stanovisko pak obec podala i k samotné železniční zastávce s tím, že „realizací třetí vlakové zastávky na cca 5 km tratě, může pro občany Zelenče dojít k dalšímu snížení komfortu cestování vlakem“. Starosta Zelenče Vít Šikýř vyjádřil na lednovém zasedání obecního zastupitelstva obavu ze stavby parkoviště u nové zastávky. „Předpokládám, že by tam jezdili ti, kteří bydlí až za Zelenčem a jezdili by přes nás. Vedlejší motiv, na kterém se shodnul strategický výbor je, že nám další zastávka přijde zbytná. Není to hození vidlí do toho návrhu, ale pouze připomínka k územní studii,“ uvedl Vít Šikýř na náš dotaz.

Mapa: Plánovaná mimoúrovňová křižovatka Beranka na D11

V blízkosti Horních Počernic vznikne také lepší napojení na dálnici D11. K tomu bude sloužit mimoúrovňová křižovatka Beranka v blízkosti čerpací stanice a tvrze Hummer. „Termín její realizace se odvíjí od stavu přípravy komunikací, které na ni navazují,“ řekl nedávno mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Těmi komunikacemi jsou východní obchvat Horních Počernic, který připravuje hlavní město Praha, a jižní tangenta, kterou připravuje Středočeský kraj.

Ondřej KOPA

 

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti