Vít Šikýř: Stáhneme odvolání, pokud se dohodneme s investorem

17. 04. 2023

Kolem nové výstavby ve Mstěticích začíná být opět velmi živo. Obec podává námitky v rámci stavebního řízení a ve Mstěticích se už začíná stavět infrastruktura. Na březnovém zasedání zastupitelstva pak starosta obce Vít Šikýř dokonce uvedl, že jediná možnost vyjednávání s developerem je obstrukce. O to v jaké fázi  výstavba ve Mstěticích jsme se zajímali v rozhovoru se starostou obce Vítem Šikýřem.

Co se teď aktuálně ve Mstěticích děje?

Nahoře u silnice se staví vodojem, což je už nějakou dobu vidět a dole u přejezdu se zase betonuje čistírna odpadních vod. Nový Zeleneč má stavební povolení na komunikace a sítě, takže je zjevné, jak to tam teď bagrují.

Na posledním jednání obecního zastupitelstva jste prohlásil, že jedinou kartou ve vyjednávání s developerem je obstrukce. Není jednodušší se domluvit?

Začnu trošku zeširoka. Nastoupil jsem do funkce starosty v situaci, kdy ze stavebního úřadu v Brandýse přišla celá řada stavebních řízení. Na bytové domy, řadové domy atd. Ve chvíli, kdy bych to všechno pustil dál tak, aby developer mohl začít stavět, tak se tady nebavíme o jednotkách bytů, ale o stovkách bytů a desítkách domů. A obec by neměla žádnou záruku, že developer kromě bytů a domů postaví také občanskou vybavenost. Já jsem to deklaroval na schůzce s developerem hned po volbách, kdy jsem panu inženýru Lébrovi (investor projektu Nový Zeleneč, pozn. redakce) říkal, že dokud se nedohodneme, tak to nemůžu pustit dál. To není nedůvěra v nějakém negativním smyslu, ale já chci mít černé na bílém, že to tak neskončí. 

Ale proč se začíná mluvit o obstrukci, což je hodně negativní…

Obstrukcí jsem to nenazval já, obstrukcí to nazval pan doktor Chytil (právní zástupce Nového Zelenče, pozn. redakce), takže jsem použil jeho terminologii. To znamená, že on ty kroky které dělám, když pozdržuju stavební činnost, než se dohodneme na smlouvě o spolupráci, nazývá obstrukcí… respektive dříve to nazval vydíráním.

Stavební úřad ale většinu připomínek obce vypořádal jako nerelevantní. Na zastupitelstvu padlo, že stavební úřad jedná spíše ve prospěch developera. Je to tak?

Takhle bych to neformuloval. Využil jsem možnosti, které mi dává správní řád a podal jsem námitky vůči řízení a návazně jsem podal odvolání vůči rozhodnutí ke kraji. Takže v tuto chvíli se nestaví. A teď je těch možností více. Buď bude rozhodovat kraj anebo se s developerem dohodneme a pak to odvolání stáhneme.

Jak by ta dohoda měla vypadat?

Uzavřeme smlouvu o spolupráci, která bude korektní pro obě strany. Klíčové body už definoval strategický výbor a já jsem návazně pověřil právní kancelář, aby formulovala návrh smlouvy, kde bude jasně řečeno, že ve Mstěticích bude nejen bytová výstavba, ale vznikne tam také občanská vybavenost, za přesně stanovených podmínek a termínů. Mateřská a základní škola, vybavenost pro sport a komunitní život, dohodneme se, jak to bude s vodojemem, provozováním čistírny odpadních vod. To jsou věci, které teď visí ve vzduchu. Cílem je se s developerem  dohodnout.

Jak vlastně probíhá ten proces připomínek ze strany obce? A jak v tom figuruje firma B&G Solutions?

B&G Solutions je společnost, kterou jsem najmul právě pro analyzování stavebních spisů a tvorbu obsahu námitek, kde tomu pak formální stránku dává ještě právní kancelář. Dostal jsem na ně pozitivní reference. 

Ve Mstěticích se už začíná stavět nadjezd nad tratí. Místní si stěžovali na absenci chodníku směrem k nádraží. Je tam ten bezpečný pohyb chodců nějak řešitelný?

Řešíme to intenzivně na jednání se Správou železnic. Ten chodník vznikne na levé straně po cestě směrem k nádraží. Bohužel plány Správy železnic začínají až tam, kde bude začínat nadjezd nad tratí, takže my musíme vyřešit situaci tak, aby se chodník dotáhl dále do obce. Tady se snažím dohodnout s krajem, aby nám vyšel vstříc. Než to však definitivně vznikne, a je to vázáno i na stavbu nadjezdu, tak jsme dohodnuti na provizorní variantě, kdy bychom chodník prozatím vedli přes okraj pole.  

Ondřej KOPA

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti