Vítězslav Klouda: Máme tady dost nadaných dětí

08. 04. 2023

Už třináct let v Zelenči působí pobočka čelákovické Základní umělecké školy Jana Zacha. Celkem 14 učitelů vyučuje 131 žáků hned v několika uměleckých oborech. Najdete je vždy odpoledne  v několika třídách zelenečské základní školy. V květnu se ve škole uskuteční přijímací talentové zkoušky. Nejen o nich jsme si povídali s  Vítězslavem Kloudou, vedoucím pobočky ZUŠ, který v Zelenči učí také hru na flétnu.

Jak dlouho u nás působíte?

V Zelenči jsme začínali v září roku 2010 a já jsem tady od začátku. Tenkrát tady byla paní ředitelka Malá a ta nám od počátku vycházela vstříc. První dva roky jsme se přemísťovali po třídách, ale vždycky to vedlo k tomu lepšímu. Ten stav, který je dnes, funguje vlastně už deset let. Původně jsme měli čtyři třídy, postupným rozšiřováním nabídky máme nyní k dispozici 6 tříd a sklepní prostor pro bicí. Bohužel ne všechny prostory jsou ideální, ale současný pan ředitel o tom ví, přislíbil zlepšení a pracuje na tom.

Kolik oborů se v Zelenči vyučuje?

V Zelenči teď máme 14 učitelů a to je maximum, co tady kdy bylo. Učíme klavír, příčnou a zobcovou flétnu, sólový a sborový zpěv, trubku, různé druhy kytary, housle, akordeon a bicí nástroje. Ještě děláme komorní hru. Já tady třeba mám flétnový soubor, ale je tady i kytarový a pěvecký. A samozřejmě hudební nauka, která je povinná prvních pět let.

Daří se zelenečským žákům? 

My se účastníme soutěží, které vyhlašuje Ministerstvo školství a jsme velmi úspěšní. Máme tady deset žáků, kteří se umisťují na prvním až třetím místě i v krajských soutěžích. Klára Podhorská byla první v okresním kole ve zpěvu, na druhém místě byla Laura Bohadlová a Jana Kostková. Má žákyně Denisa Václavíková zase ve hře na příčnou flétnu získala první místo v krajském kole v Kolíně. Kryštof Nový v klarinetu vyhrál okresní kolo. Velice nadaná ve hře na trubku je Eva Osičková, která byla také první v krajském kole. A potom jsou tu i jiné soutěže, kdy třeba v celostátní umělecké soutěži Allegro získala první místo ve zpěvu Veronika Jandová. Jinak žáci pravidelně hrají na koncertech základní umělecké školy v Čelákovicích. Bohužel v Zelenči nemáme žádný koncertní sál, jednou jsme koncertovali v tělocvičně. Jsou tady děti, které toho za dva roky nechají, ale máme tady i dost nadaných dětí.

Na příčnou flétnu hraje Daniela Václavíková

Je o studium hudby v Zelenči velký zájem?

Máme vždycky více zájemců než máme volných míst. Po talentových zkouškách je vždy několik dětí pod čarou u každého nástroje.

Jak vlastně probíhají talentové a přijímací zkoušky?

Máme dva termíny, letos budou v úterý 16. května od 17 do 18:30 a ve středu 24. května od 18 do 19:30 hodin. Děti se můžou přihlásit elektronicky přes náš web. Na zkoušce zazpívají jednu písničku, kterou si sami připraví a pak ideálně ještě jednu lidovou, kterou známe všichni. Zkoušíme při poslechu, jestli umí poslouchat hudbu a zda jim určité zvuky nepřipomínají například nějaké zvířátko (medvěd, ptáček…). Musí také umět vyťukat krátký, jednoduchý rytmus, který jim nejdříve zaťuká nebo vytleská učitel. A taky hodnotíme, jak děti ten pohovor berou, jestli jsou otevřené nebo spíše uzavřenější. Přihlásit se můžete až do posledního dne, kdy jsou zkoušky.

Já jsem chodil ještě do Lidové školy umění, jak se za poslední roky změnily ZUŠky?

Dnes jsou nesrovnatelně lepší možnosti. Třeba při získávání not, které jsme dříve museli kopírovat například v knihovně. Už jenom tím se ta úroveň zvyšuje. Řadu přednesových skladeb si můžete koupit i s CD nebo MP3. I děti si to pak můžou doma vyzkoušet a jsou na to připravené. Samozřejmostí je také velmi dobré vybavení hudebními nástroji a různými pomůckami, kterou jsou žákům zapůjčovány za velice mírný poplatek.

Dechový kvintet ZUŠ Čelákovice

Během covidu se jeden čas nesmělo zpívat, neodešly vám děti?

Vyloženě úbytek dětí jsme nezaznamenali. Museli jsme jinak dělat třeba přijímačky, ale vždycky přišlo dost dětí. Jen pro nás a vlastně i pro děti a rodiče to bylo velmi náročné období… hrát nejen na flétnu přes WhatsApp prostě není úplně ideální, ale i to jsme nějak vydrželi.

Vyučujete hře na flétnu. Jaký je o ni v dnešní době zájem? 

Jsou to takové vlny. Flétnička je nejjednodušší pro začátečníky. Ale my se snažíme, aby na ni děti hrály maximálně tři roky a pak přešly na nějaký klasický nástroj. Třeba na trumpetu, na příčnou flétnu nebo klarinet. Ale měl jsem žáka, který ke mně chodil tři roky na flétnu a teď chodí na bicí a baví ho to.

Jak často koncertujete?

Povinností žáka je, aby vystoupil alespoň jednou ročně. Takže jezdíme do Čelákovic, ale děláme i tady třídní přehrávky pro rodiče, kde děti přehrají to, co po tom hrají na zkouškách. A pokud jdou žáci na nějakou soutěž, které jsou většinou na jaře, tak zahrají předtím vícekrát, aby se otrkali.

Co dá dětem ZUŠka a vůbec hudba do života?

Občas nám nějaké dítě postoupí na konzervatoř, střední pedagogickou školu nebo hudební gymnázium, takže v té hudbě pokračují. Ale i když hrají jen pár let, tak to v nich něco probudí a poznají nějaké krásno. Ten pocit už v nich zůstane a to je do života dobré poznání. Studium na ZUŠ v každém případě obohatí dětem jejich pozdější život. Řekl bych, že odpoledne strávená na výuce hry na nástroj nebo výtvarné výchovy či herectví v ZUŠ patří u mnohých z nás k příjemným vzpomínkám na dětství.

Ondřej KOPA

 

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti