Zapojte se tuto sobotu do Sbírky potravin

08. 11. 2023

Už tuto sobotu se uskuteční další kolo potravinové sbírky, do které se má zapojit na 2000 prodejen. Sbírku organizuje Česká federace potravinových bank ve spolupráci s poskytovateli sociálních služeb, jako je například Armáda spásy. S tou už více než třicet let spolupracuje také Eva Watson-Jones ze Zelenče, se kterou jsme si povídali nejen o blížící se sbírce.

Co Vás přimělo k tomu pomáhat jako dobrovolník v organizaci potravinových sbírek?

Armáda spásy se stala součástí mého životního příběhu už v roce 1990, kdy se po 40 letech zákazu činnosti vrátila do Československa a obnovila svou práci mezi lidmi na okraji společnosti. Tehdy se jednalo především o lidi bez domova, dnes je její činnost daleko širší a zahrnuje pomoc seniorům, rodinám s dětmi, lidem se závislostmi a v posledních letech také lidem přicházejícím na naše území z Ukrajiny. Samotná Sbírka potravin se v Česku pořádá už od roku 2012. 

Jak to celé začalo?

Bylo mi 16 let a krátce předtím proběhla sametová revoluce. V Horních Počernicích se v té době objevila dvojice starších Holanďanů, kteří se do Prahy přistěhovali, aby tady vyhledali bývalé členy Armády spásy a připravili půdu pro obnovení její činnosti. Měli zvláštní uniformy a mluvili anglicky… Když mě a mé přátele požádali o pomoc s přípravou dopisů k rozeslání na kontaktní adresy, tak jsem neváhala. O necelý rok později jsem se stala jedním ze tří prvních porevolučních vojáků Armády spásy v Československu, včetně té uniformy. Už během střední školy jsem se tak začala seznamovat s praktickým nasměrováním této křesťanské organizace, několikrát v týdnu jsem pomáhala rozdávat polévku v parku u hlavního nádraží a po maturitě jsem zamířila na Vyšší odbornou školu sociálně právní. Po jejím dokončení jsem nastoupila jako sociální pracovnice do azylového domu v Holešovicích. Armáda spásy pro mě byla osudová i v jiném směru – v roce 2000 jsem se tu seznámila se svým budoucím manželem a v roce 2001 jsme měli přímo v azylovém domě svatbu.

Jak potravinová sbírka probíhá a bude ta nejbližší něčím jiná?

Sbírka probíhá v jeden konkrétní den ve všech větších řetězcích, a to nejen v těch převážně potravinových, ale také například v prodejnách drogerie. Je proto potřeba pokrýt celý čas sbírky lidmi, kteří na místě informují nakupující o tom, že sbírka probíhá, předávají letáčky se seznamem vhodných potravin a dalších potřebných věcí. Darované zboží poté od dárců převezmou a připraví k převozu do skladů. Další fyzicky zdatní pomocníci pak musí být připraveni ve skladech materiál roztřídit a uskladnit. Proto v jednotlivých prodejnách sbírku personálně zajišťují zaměstnanci a dobrovolníci z jednotlivých organizací, které poté potraviny a hygienické potřeby distribuují potřebným. Pracovníci Armády spásy budou již tradičně u hypermarketu Globus v Centru Černý Most. Zkušenosti z předchozích let jsou takové, že množství darovaných potravin se rok od roku zvyšuje – to je ta dobrá zpráva. S ohledem na ekonomickou situaci je ale také realitou, že v uplynulých letech přibylo i těch, kdo tuto potravinovou pomoc potřebují. 

Jak se vlastně můžu sbírky zúčastnit a o jaké potraviny je největší zájem?

Sbírka probíhá fyzicky v prodejnách v sobotu 11. listopadu od 8 do 18 hodin. Pokud jste zvyklí nakupovat v pozdějších hodinách, nebo by vás v sobotu nedostali do obchodu ani párem volů, pak můžete přispět i nákupem online prostřednictvím služeb Rohlík.cz či Košík.cz. S ohledem na trvanlivost patří mezi vhodné potraviny hlavně těstoviny, rýže, olej, trvanlivé mléko, dále konzervy a instantní polévky. V neposlední řadě pak trvanlivá dětská výživa, příkrmy, přesnídávky, sušené mléko atd. Z drogerie pak rozhodně základní hygienické potřeby, toaletní papír, dětské pleny, vlhčené ubrousky, vložky, tampony apod. V seznamech bývají vždy uvedeny také luštěniny, ale z mé zkušenosti je o ně mezi příjemci pomoci procentuálně menší zájem, asi jako v běžné populaci obecně. 

A pro koho je sbírka určena?

Terénní pracovníci Armády spásy navštěvují místa, kde často i v chladném počasí nocují lidé, kteří z nějakého důvodu zatím nechtějí využívat služby nocleháren či azylových domů. Část trvanlivých potravin tedy putuje také k lidem na ulici. Terénní práce ale probíhá i v rámci prevence – tedy pomoci lidem překlenout nějakou dočasnou tíživou situaci, např. při výpadku příjmu, tak aby se následkem takové situace neocitli také bez bydlení. Může se jednat o seniory, rodiče samoživitele či rodiny s nízkými příjmy. Konkrétní příklady z praxe Armády spásy, kdy darované potraviny pomohly překlenout krizi, najdete zde.

Pomáháme my Češi hodně, nebo málo?

Jsem toho názoru, že ochota pomoci někomu, kdo je na tom hůř než já, v nás obecně pořád ještě je. Svědčí o tom třeba soustavně rostoucí množství darovaných potravin. Při minulé sbírce, které jsem se účastnila, někteří dárci přivezli plně naložený globusový vozík a nechali ho u nás se vším, co v něm bylo. Vážím si toho. Také někteří přinesli třeba pár sáčků těstovin nebo mouky. Chtěli přispět aspoň trochu. Jelikož jsem sama byla několikrát v životě v situaci, kdy bych více darovat nemohla, vážím si i takového daru. 

Ondřej KOPA

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti