Zastupitelstvo schválilo strategický plán rozvoje obce

20. 06. 2023

Zastupitelé odhlasovali strategický plán rozvoje Zelenče na příštích 15 let. Ten byl vypracován na základě dotazníkového šetření a činnosti pracovních skupin. Plán má 85 cílů, mezi nimi je například vybudování multifunkční haly nebo centrální mateřské školy. Zastupitelé schválili plán rozvoje sportu a dali zelenou senior taxi. Na zastupitelstvu také zazněla informace, že od začátku září se budou obyvatelé obce ve sběrném dvoře prokazovat speciálními kartami.

Do strategického plánu byly zařazeny i projekty, které měly minoritní podporu, například skatepark, atletický ovál nebo psí hřiště. To na dnešním veřejném zasedání zastupitelstva kritizovala bývalá správkyně rozpočtu Pavla Bugárová. „Občané dali těmto projektům malou prioritu, ale to neznamená, že je nepožadují. Byly zahrnuty do seznamu všech projektů, protože se bavíme o projektech na 15 let. Do těchto projektů dáváme i cíle, které nejsou pro většinu občanů prioritní, ale jednou na ně přijde řada,“ reagoval na poznámku starosta obce Vít Šikýř.

Zpracování strategického plánu stálo obec 227 456 korun, do dotazníkového šetření se zapojila třetina obyvatel obce. Bývalý starosta Jiří Skřivan komentoval široký záběr strategického plánu a možné zadlužení obce: „Mě osobně zarazilo zadlužení a možnost úvěru až ve výši 250 milionů. Mně se to jeví jako riziko pro další rozvoj obce. A pak je tam také docela široký počet cílů.“ Na jeho další kritiku, že v řídícím výboru pro zpracování plánu nebyla zastoupena opozice, reagoval současný starosta Vít Šikýř tak, že se s ním opoziční zastupitelé neshodli na programovém prohlášení. Možnost zadlužení obce je podle něj v dokumentu pouze jako možná hraniční mez, kterou si obec naší velikosti může dovolit.

Zastupitelé souhlasili s plánem rozvoje sportu v obci do roku 2030. V obci by se měla vybudovat multifunkční hala, atletický ovál a sportovní infrastruktura pro teenagery a starší občany. Počítá se také s revitalizací fotbalového areálu, rozšířením nabídky a zkapacitněním cyklostezek, s údržbou všech stávajících sportovišť a podporou sportovních klubů a organizací. Už brzy by měly vzniknout nové cyklostezky. Jedna z nich povede po pravé straně kolejí od propustku v Horních Počernicích a bude ústit v Kmochově ulici.

Zastupitelé dali zelenou také zřízení senior taxi, které bude zajišťovat Pečovatelská služba v Brandýse nad Labem. Za padesátikorunový poplatek budou moci registrovaní senioři cestovat do Brandýsa nad Labem a do Jiren, kde jsou lékaři a služby. K brandýské nemocnici bude pravděpodobně zajíždět nová autobusová linka.

Na veřejném jednání zastupitelstva dále zazněla informace, že se občané budou při vývozu odpadu ve sběrném dvoře od 1. září prokazovat speciální kartou. Obec ji bude vydávat v počtu jeden kus  na domácnost a chce tímto způsobem zabránit dovážení odpadu z cizích obcí. Zastupitelé dnes schválili i nový jednací řád, který počítá se vzdálenou účastí zastupitelů na jednání. Není jasné, zda budou moci i vzdáleně hlasovat. Na jednání zastupitelstva bylo argumentováno tím, že je to možné například na zastupitelstvu hlavního města Prahy. Jak jsme však zjistili, bylo tomu tak jen v odůvodnitelných případech v době covidu.

Ondřej KOPA

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti