Zastupitelstvo schvalovalo smlouvy, další program přesunut na červenec

29. 06. 2022

Na programu veřejného zasedání zastupitelstva obce bylo 17 bodů. U některých hned v úvodu zastupitelky Petra Moravečková a Hana Urbánková namítly, že nedostaly podklady včas. Starosta obce to zdůvodnil například dovolenou účetního obce a po pětiminutové pauze navrhl přesunutí jedenácti bodů na červencové zasedání zastupitelstva. Více než o podstatě návrhů se tak opět mluvilo pouze o proceduře. V závěru diskuze byl vznesen požadavek občanů na obsluhování lokality U hřiště linkou 353.

Na úvodu zasedání zastupitelstva se místostarosta obce Michael Husinec mladší zeptal na možný střet zájmů dosavadního lídra Sousedů pro Zeleneč Ladislava Mrklase, který byl poslaneckou sněmovnou zvolen do Rady České televize. „Já jsem požádal o stanovisko k možné neslučitelnosti funkcí v okamžiku, kdy jsem byl zvolen a bylo mi řečeno, že je to otázka výkladu a ten výklad může udělat jedině soud. Takže já nehodlám rezignovat a tím pádem to nemá žádný důsledek pro kvórum, které tady máme,“ řekl na zasedání zastupitelstva Ladislav Mrklas.

Zastupitelstvo pak schválilo pět prvních zařazených smluv podle programu. Jde o smlouvy se Správou železnic, ČEZ nebo ČD Telematika o zřízení věcného břemene. Smlouvy najdete na webu obce.

V diskusi autor tohoto článku přednesl žádost obyvatel bydlících v lokalitě u hřiště na navrácení některých spojů linky 353, která kvůli omezením v Horních Počernicích neobsluhuje část obce. Zejména starší lidé mají teď ztíženou cestu do Prahy k lékaři nebo na nákupy a dá se očekávat, že autobus nebude do lokality zajíždět ani po opětovném uzavření Bártlovy ulice v srpnu. „Bylo by možné protáhnout autobus do stanice Zeleneč, U hřiště, popř. do Čertous, kde se může i otočit a jet zpět? Jde převážně o starší lidi, kteří se potřebují dostat do Prahy k lékaři a musí až k Oki Doki nebo k nádraží,“ píše se v žádosti občanů z této lokality. Starosta Jiří Skřivan odpověděl, že se pokusí s organizátorem dopravy, společností ROPID, jednat.

Jedna z otázek veřejnosti směřovala i k projednávání územního plánu obce. Podle místostarosty se k územnímu plánu ještě nevyjádřily všechny dotčené orgány státní správy. Jakmile se tak stane, bude návrh územního plánu včetně všech připomínek veřejně projednán.

Další veřejné zasedání obecního zastupitelstva bude svoláno na čtvrtek 14. července.

Ondřej KOPA

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti