Další posun v přípravě vysokorychlostní trati?

19. 12. 2021

Správa železnic postoupila v přípravě nové vysokorychlostní trati, která povede v blízkosti Zelenče. Byla dokončena architektonická soutěž na podobu terminálu Praha-východ u Nehvizd. Příprava vysokorychlostních železničních tratí je také prioritou nového ministra dopravy.

Aktuálně stále probíhají práce na dokumentaci pro územní rozhodnutí. Naposledy jsme o tom psali v lednu. První část vysokorychlostní železnice povede z pražských Běchovic do Poříčan. Od Xaverova povede po jižním okraji D11 kolem Zelenče mezi tělesem dálnice a Šestajovicemi a Jirny. U Nehvizd bude stát terminál Praha-východ. Ten má nově naplánovaný severní vstup, který usnadní přístup k vlakům právě od Nehvizd. Terminál by měl sloužit pro východní část Středočeského kraje a pro regionální dopravu pro cesty do Prahy. Na terminál u Nehvizd by měla navazovat autobusová doprava. U terminálu by pak mělo vzniknout také parkoviště s kapacitou 3000 míst. Každé páté bude mít nově stojan na dobíjení elektromobilů, cyklisté zase budou budou mít k dispozici uzamykatelné boxy a také zařízení na dobíjení elektrokol.

Mapa prvního úseku vysokorychlostní trati Praha-Běchovice – Poříčany (pro zvětšení obrázek rozklikněte)

V přípravě terminálu a této části vysokorychlostní trati jsou už zapracovány připomínky obcí, jak potvrdila mluvčí Správy železnic Nela Friebová: „Dodavatelé zapracovali připomínky místních samospráv z projednání, která absolvoval tým přípravy vysokorychlostních tratí. Zohledněny byly také návrhy kolegů z francouzských státních drah SNCF, kteří mají s provozem terminálů řadu zkušeností.“ Zahájení stavby se plánuje na rok 2025. Je ale otázkou, jaký vliv na financování vysokorychlostních železnic bude mít stav veřejných financí.

Novým ministrem dopravy je starosta středočeských Líbeznic Martin Kupka. Ten v rozhovoru pro ČT24 připustil, že nová vláda se zřejmě vysokorychlostní železnicí nesveze, důležité však bude pro trať získat posudek EIA. Od vysokorychlostních tratí si pak slibuje nejen zrychlení železnice, ale také navýšení kapacity pro nové vlaky: „V současné době je poptávka po osobní i po nákladní dopravě vyšší, než kapacita stávajících koridorů je schopna uspokojit. V okamžiku, kdy se podaří přesunout část rychlé dopravy do vyhrazených koridorů, tak to přinese efekt pro zlepšení nákladní dopravy i pro osobní železniční dopravu.“

Plán vysokorychlostních tratí v ČR. Zdroj: ČT24

Celý traťový úsek z Běchovic do Poříčan je koncipován jako čtyřkolejný pro vlaky o rychlosti až 350 km/h. Minimální rychlost je 200 km/h. Trať musí být dimenzována pro provoz vlakových jednotek i souprav složených z lokomotivy a vozů. Podle plánů Správy železnic bude trať využívána téměř všemi dálkovými vlaky z Prahy na východ –⁠ například expresními vlaky z Prahy ve směru Kolín a Pardubice nebo ve směru Nymburk a Hradec Králové. 

Ondřej Kopa, autor je členem dopravního výboru zastupitelstva

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti