Správa železnic: Rozhodnutí o kácení stromů ve Mstěticích není definitivní

12. 07. 2023

Rozhodnutí o kácení aleje stromů u mstětického nádraží ještě není definitivní. Na dotaz Zelenečského časopisu to uvedla Správa železnic s tím, že chce o svém požadavku jednat na podzim. V Zelenči se už pracuje na základech nové čekárny, v nové budově by měla být v listopadu instalována technologie přejezdového zabezpečovacího zařízení a informačního systému. V tomto týdnu probíhá noční výluka, kdy od půl jedenácté večer jezdí místo vlaku autobus. Částečná denní výluka je pak naplánována na 18., 19. a 23. července. Náhradní autobus linky XS2 pojede z Čekomoravské do Horních Počernic mezi 10. a 13. hodinou.

Jak už jsme psali, Správa železnic zdůvodňuje požadavek na kácení části stromů ve Mstěticích výstavbou nového kabelovodu a posunem kolejové vlečky do Čepra. Výstavba by podle investora revitalizace železniční trati poškodila kořenový systém stromů a ty by také zasahovaly do ochranného pásma trakčního vedení. Bývalé vedení obce tento požadavek před třemi lety odmítlo a pokácení 22 vzrostlých stromů ve Mstěticích nepovolilo. O rozsahu kácení se rozhodne na podzim. „Rozhodnutí o kácení nicméně definitivní není. Budeme o tom dále jednat na podzim, kdy budou projednány varianty vedení kabelovodu, diskutovat budeme i o výkupech či směně pozemků nebo o úpravách koruny stromů,“ dodává pro Zelenečský časopis mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Nová železniční čekárna se bude muset prakticky celá nově postavit

Firmy najaté na revitalizaci našeho traťového úseku pomalu končí své práce v Zelenči. V polovině srpna by měl být otevřen druhý podchod pod tratí u Ferony. Pracuje se na nové čekárně. „V tuto chvíli je nutné upravit založení nové budovy s ohledem na geologické poměry pod základovými pásy budovy. Podle harmonogramu prací by měla být budova dokončena v prosinci letošního roku. Ještě předtím musíme instalovat definitivní technologii přejezdového zabezpečovacího zařízení a informačního systému. Oba tyto systémy budou mít svá zařízení v této budově. Tento krok plánujeme v listopadu,“ doplňuje Jan Nevola ze Správy železnic. Aktuálně se pracuje v Horních Počernicích a také na posledním úseku naší trati ze Mstětic do Čelákovic. Tam by měla být brzy hotová přeložka silnice, která nahradí přejezd P3613. Staví se nová technologická budova a také se buduje trať v úplně nové stopě. 

Výlukový jízdní řád linky XS2 ve dnech 18. – 19. 7. a 23. 7.

Výluky o letošních prázdninách už nebudou tak rozsáhlé. Tento týden nejezdí vlak v nočních hodinách od 22:20 hod do ukončení provozu. Výlukový jízdní řád najdete zde. Denní výluka je pak naplánována na úterý a středu 18. a 19. července a také v neděli 23. července. Náhradní autobus linky XS2 bude jezdit v trase Českomoravská – Horní Počernice od 9:44 do cca 13. hodin. Výlukový jízdní řád najdete zde. Úplná výluka vlaků je naplánována na poslední prádzninový víkend.

Ondřej KOPA

 

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti