Vánoční strom v Zelenči se rozsvítí první adventní neděli

19. 11. 2022

Už za týden tady bude nejkrásnější období v roce. Advent v Zelenči bude po dvou letech už bez koronavirových opatření. Jako každý rok jej zahájí rozsvícení zelenečského vánočního stromu u pomníku na první adventní neděli 27. listopadu. U rozsvíceného stromu si můžete s dětmi zazpívat koledy. Přinášíme vám souhrn všech adventních akcí v Zelenči pro malé i velké.

Čertobraní, Vánoční jarmark ve škole a tradiční Zpívání koled den před Štědrým dnem. Tak bude vypadat letošní advent v Zelenči. Kromě stromu budou vánočně nasvícené i některé zelenečské ulice. Už v loňském roce vánočně svítila Olbrachtova a Kasalova ulice, letos to bude i hlavní ulice od nádraží Čsl. armády. Tak jako v minulosti by měl vánoční strom rozzářit 600 metrů dlouhý světelný řetěz s 3600 diodami.

Na Čertobraní, které připravuje spolek Zelňačka, se můžete těšit v neděli 4. prosince. „Novinkou je letos zpívání a obchůzka ponocného, který rozsvítí světla výzdoby u rybníku,“ napsala pro Zelenečský časopis Katka Soustružníková. Za živými čerty, anděly a tradičními pořekadly bude možné se zastavit od 15:00 do 16:30 hodin v „Osmatřicítce“. První zpívání koled a vánočních písní ve stodole v Bistru začne v 17:00 hodin. „Po zpívání se spolu s ponocným vypravíme k rybníku, kde rozsvítíme vánoční výzdobu. V 19:00 zopakujeme zpívání pro Ty, kteří nestihnou zpívání první. Po celé odpoledne budou u rybníka i v Bistru připravené instalace pekelných bytostí, kde se během Čertobraní můžete také občerstvit. Akci připravuje iniciativa Zelňačka ve spolupráci s dalšími místními spolky,“ dodává Katka Soustružníková.


ADVENT V ZELENČI
27. 11.  Rozsvícení vánočního stromu
4. 12.    Čertobraní
14. 12.  Pro babičku, pro dědu, zazpíváme koledu
19. 12.  Vánoční jarmark ZŠ Zeleneč
23. 12.  Zelenečské koledování


Vánoční program chystá i základní škola. Tradiční Vánoční jarmark je připravován na pondělí 19. prosince. Jak pro Zelenečský časopis uvedl ředitel školy Jiří Ptáčník, letošní jarmark bude mít novou formu jak místem, tak i aktivitami. Ještě předtím jsou ve středu 14. prosince do školy zváni zelenečští senioři na program Pro babičku, pro dědu, zazpíváme koledu.

Advent v Zelenči si už asi nikdo neumí představit bez Zelenečského koledování na hřišti. Svátečně se naladit na Vánoce a popovídat si se sousedy můžete 23. prosince.

Ondřej KOPA

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti