Za pokladem do Zvířetic

27. 08. 2022

Romantická zřícenina Zvířetice kousek za Mladou Boleslaví je plná překvapení. Pojedete na hrad, ale zjistíte, že to byl vlastně zámek. Přestože jsou z něj jen trosky, ohromí jejich rozlehlost a výstup na věž, odkud dohlédnete na další Trosky. Máte-li děti, nenechejte si ujít další překvapení a zábavu při hledačce o poklad z trezoru hraběnky Eleonory.

Původně zde stával gotický hrad, který nechal vystavět Zdislav z Lemberka, syn svaté Zdislavy. Na konci 16. století byl hrad přestavěn k nepoznání. Středověká pevnost se dvěma věžemi a padacím mostem se změnila v rozlehlý zámek s arkádovými chodbami po celém obvodu, s jízdárnou, zahradami, vinicemi a dokonce i sladovnou na výrobu piva.

V 17. století se stali jeho majiteli Valdštejnové a v době, kdy byla zámeckou paní vdova po Ferdinandu z Valdštejna, hraběnka Marie Eleonora, byl zámek na vrcholu rozkvětu. Po její smrti a přestěhování panstva do modernějšího zámku v Mnichově Hradišti začaly Zvířetice upadat. Zkázu pak přinesly dva po sobě jdoucí požáry. Po prvním v roce 1693 byl zámek ještě opraven. Když v roce 1720 vyhořel po úderu blesku do věže podruhé, zůstal již  opuštěn.

Hrad je otevřen až do října každý den kromě pondělí. Samotný vstup na zříceninu bez průvodce stojí 45 korun. Absolvovat můžete také malý či velký prohlídkový okruh. Oba okruhy začínají v infocentru pod zříceninou, kde získáte i hrací karty na hledačku o poklad. Podrobnosti najdete na https://www.zviretice.cz/prohlidky/

Do Zvířetic se dostanete nejlépe autem, cesta ze Zelenče trvá cca 40 minut (62 km). Dostupné jsou i vlakem, kdy pojedete do Bakova nad Jizerou, odkud je to k Infocentru a zřícenině pěšky necelý kilometr. Do Bakova se dá jet rychlíkem z pražského hlavního nádraží, druhá možnost je s přestupem Zeleneč-Nymburk-Bakov. Další možností je autobus z Černého mostu do Bakova. Délka jedné cesty veřejnou dopravou cca 1,5-2 hodiny.

Simona Kopová

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti