Zdražují všichni, ale snažím se mít menší marži, abych prodal zboží

29. 08. 2022

Už čtyři roky podniká v Zelenči. Rudolf Bumba převzal obchod U Součků na konci léta 2018. Tak jako všichni i on se musel vyrovnat s restrikcemi v covidu a zejména v poslední době se sílící ekonomickou krizí. Přesto chce podnikat dále, což je pro Zeleneč dobrá zpráva! Více se dočtete v rozhovoru.

Jste už v Zelenči čtyři roky. Jak se Vám tady podniká?

To nám to uteklo, co? Nepřipadám si, že bych podnikal, ale spíš jsem živnostník. V Zelenči je dobře, to už jsem říkal v rozhovoru před třemi lety, ale samozřejmě mě štve ta dnešní doba, tak jako asi každého. Podniká se tady dobře, ale je to těžší a těžší v tomto oboru.

Navíc Vám do toho spadly dva roky v covidu…

První covid byl ještě dobrý, ale pak se samozřejmě lidé naučili nakupovat i jinak. Lidé si k nám pochopitelně chodí jen pro to nejnutnější nebo to, co jim dojde. Nevadí mi, že nakupují v eshopech, jen si myslím, že když malé obchody budou končit, tak to bude jen na úkor kvality života v každé obci. Snažím se proto držet přijatelné ceny, ale doba je fakt hodně těžká.

Mění se nějak výrazně návyky zákazníků v Zelenči? A co je to nejžádanější, pořád jemně nakrájená šunka Viktorka?

Jestli se mění návyky? To bych ani neřekl. K nám chodí lidé, co u nás nakupovali vždy. A nakupují to samé, jen ten sortiment je menší. A ano, pořád Viktorka. To tady Kamil Souček rozjel a pořád to vede. Snad ji bere každý druhý. Mrzí mě trochu menší zájem o pečivo.

Vše dramaticky zdražuje. Jak se u vás mění vstupní ceny při nákupu sortimentu a třeba energie?

Samozřejmě zdražují všichni, musím zdražit i já. Ale snažím se mít menší marži, abych to prodal. Hlavně to rychloobrátkové zboží. Co se týče energií, to je napjaté očekávání, ještě mně nepřišel výpis, ale raději jsem si sám zvýšil zálohy.

Vyplatí se vůbec ještě být živnostník? Není pohodlnější se nechat zaměstnat?

Po čtyřech letech, co dělám sám na sebe, bych to ještě chtěl vydržet. Jsem tady sice od čtyř ráno, ale už bych tady ani nechtěl prodavačku. Minimalizuji si náklady, ale když něco pokazím, tak můžu jen nadávat sám sobě.

Máte nějaký volný čas?

Tak teď mám soboty a neděle, takže jsem relativně spokojený. Ale ta doba mě štve, i když ani nesleduju zprávy.

Neuvažujete, že byste za čas zase otevřel v sobotu?

Bohužel ne, ty soboty byly opravdu hodně špatné.

Co byste potřeboval jako živnostník od státu nebo obce?

Upřímně? Od státu bych nechtěl nic, aby ani oni ode mě taky nic nechtěli. Neřekl bych, že nám hází pod nohy více klacků, ale ta byrokracie je pořád větší a větší. Mně ani nevadilo to EET, už jsme na to všichni byli nějak připravení. Nemuseli ho rušit, ale mělo to být pro všechny stejné a jasné. Nerozumím tomu, ale tato vláda je tragédie. A od obce? Nejsem tady jediný živnostník a obec mně pomáhá. Dávají sem nějaké poukázky pro důchodce a víc to asi nejde. Chtěl bych zachovat ten krám a chtěl bych tady ještě vydržet.

Ondřej KOPA

Sdílet článek
[ba_social_share icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ icon_placement=“right“ show_text=“off“ item_alignment=“right“ item_spacing=“-1px“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ module_alignment=“right“ custom_margin=“-1px|||||“ global_colors_info=“{}“][ba_social_share_child network_type=“email“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“facebook“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][ba_social_share_child network_type=“whatsapp“ icon_color=“#000000″ icon_bg=“#FFFFFF“ _builder_version=“4.18.1″ _module_preset=“default“ background_color=“#FFFFFF“ background_enable_color=“on“ global_colors_info=“{}“][/ba_social_share_child][/ba_social_share]

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti