Zelenečská škola úspěšně dokumentuje Příběhy našich sousedů

25. 04. 2023

Žáci zelenečské základní školy se už potřetí úspěšně zapojili do projektu Příběhy našich sousedů, který pořádá organizace Post Bellum. Tým dokumentaristů ve složení Adam Horáček, Tereza Ševčíková, Adam Hettner, Eva Švaříčková a Polina Timonina pod vedením učitele Tomáše Špeliny zpracovala příběh disidenta Petra Pospíchala. Dnes se uskutečnila slavnostní prezentace všech školních týmů z okresu Praha východ v klánovické Besedě.

Najít pamětníka, důkladně se připravit na rozhovor, natočit rozhovor a nakonec sestříhat celou rozhlasovou reportáž. To všechno se naučí děti v Příbězích našich sousedů. Zelenečská škola se tohoto projektu narativní historie účastní už třetím rokem. Jako první pamětníky zelenečští školáci v roce 2020 oslovili Zdeňku Novou a Jaroslava Křížka.

Slavnostní prezentace žáků ZŠ Zeleneč v rámci projektu Příběhy našich sousedů

Nejtěžší je vždy objevit ochotného pamětníka. Toho letos našli žáci prostřednictvím organizace Post Bellum v blízkých Čelákovicích. Petr Pospíchal je bývalý disident a signatář Charty 77. Byl také jedním ze zakladatelů Východoevropské informační agentury. Jeho příběh najdete na stránkách projektu.

Pro učitele Tomáše Špelinu bylo letošní natáčení prvním projektem v rámci Příběhů našich sousedů. „Ještě nikdy jsem neorganizoval žáky v rámci tak velkého projektu a také tak dlouhého časového období.  To je zkušenost k nezaplacení,“ dodal Tomáš Špelina pro Zelenečský časopis po prezentaci v klánovické Besedě. A co dal celý projekt jeho autorům? „Určitě zkušenosti práce ve studiu a nahrávání rozhovoru s pamětníkem,“ říká Polina Timonina. Její spolužák Adam Hettner má už za sebou několik podcastů, jak ale doplňuje,„toto je úplně jiný pohled na natáčení profesionálního interview“.

Blahopřejeme a děkujeme za úspěšnou reprezentaci Zelenče!

Ondřej KOPA

 

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti