Byli jsme mezi prvními cestujícími linky 408

30. 10. 2023

Několikaleté snažení se dnes stalo skutkem. Zeleneč s Klánovicemi a Brandýsem spojuje nová autobusová linka 408. Byli jsme mezi prvními cestujícími a svezli jsme se prvním spojem ze Zelenče do Klánovic.

Linka teď kvůli rekonstrukci silnice pod tratí jezdí podle výlukového jízdního řádu. První spoj do Klánovic odjíždí ze Zelenče v 7:21 hod. a už pět minut před odjezdem je na zastávce plno. Spoj využívají děti jezdící do klánovických škol. Podle toho byl i slušně plný nízkopodlažní autobus IVECO ČSAD Střední Čechy.

Historicky první ranní spoj linky 408 odváží zelenečské školáky do Klánovic

Ze Zelenče do Klánovic musí autobus objížďkou přes Čertousy. Problémem je v těchto dnech kyvadlový provoz řízený semaforem na Sychrově. Linka tak na příjezdu do Klánovic nabrala šestiminutové zpoždění, které se kvůli minimálnímu času na obrat okamžitě propíše i do cesty zpět do Brandýsa nad Labem. Dnes ráno byl od Prahy minimální provoz, ale autobus si zřejmě v opačném směru postojí na Sychrově o něco déle.

Výlukový jízdní řád linky 408 platný do 30. 11.

Ranní spoj byl plný. Věřme, že linka bude využívána i v jiných časech, i když je koncipována jako školní. Autobus 408 v Brandýse zajíždí na zastávku u nemocnice, která je také v bezprostřední blízkosti bazénu a fotbalového hřiště FK Brandýs. V odpoledních hodinách jedou spoje do Brandýsa ze Zelenče ve 14:00, 15:30 a 17:30 a lze je využívat pro cesty na sportovní nebo jiné aktivity v Brandýse. V Klánovicích zase můžete autobus kombinovat s přestupem na vlak do Úval nebo Českého Brodu.

Výlukový jízdní řád bude platit do 30. listopadu.

Ondřej KOPA

Doplnění článku: Po zveřejnění článku se rozvířila diskuse nad jeho úvodní větou. Jen na vysvětlení, několikaleté snažení započalo v roce 2019, možná i dříve, kdy začala jednání s ROPID o vzniku této linky. Bohužel byla bezúspěšná a narážela na neochotu starostů sousedních obcí i samotného ROPIDu. Je velkým úspěchem starosty obce, že se mu podařilo starosty i ROPID  přesvědčit. Stejně jako dopravní výbor zastupitelstva pracoval na variantách spojení a jeho členové se zúčastnili jednání, na kterém vznikla varianta linky, která je od včerejška v provozu. O tom ale tento článek nebyl. Ostatně náš pozorný čtenář ví, že se problému kontinuálně věnujeme roky. Věřme, že nová linka se zajezdí a bude sloužit obyvatelům naší obce. 

Ondřej  KOPA

Protože se nám na stránce vyskytla softwarová chyba a nezobrazují se nám delší komentáře, zveřejňujeme komentář Víta Šikýřa ještě zde:

Ondro mohu se zeptat co si mám představit pod souslovím “dotáhl jednání”..? Jestli si pod tím představuješ řadu jednání a přesvědčování okolních starostů (kdy každá obec musela souhlasit se statisíci z rozpočtu..), opakovaná jednání a zkušební jízdy s ROPIDem, jednání s KUSK o podpoře, atd.. tak OK.. :o))

Sdílet článek

  • VÍt Šikýř Byli jsme mezi prvními cestujícími linky 408Ondro mohu se zeptat co si mám představit pod souslovím "dotáhl jednání"..? Jestli si pod tím představuješ řadu jednání a přesvědčování okolních starostů (kdy každá obec musela souhlasit se statisíci z rozpočtu..), opakovaná jednání a zkušební jízdy s ROPIDem, jednání s KUSK o podpoře, atd.. tak OK.. :o))
  • spravce Byli jsme mezi prvními cestujícími linky 408Ano, Vít Šikýř dotáhl jednání. Ale je to i výsledek snahy z minulých let a třeba jednání členů dopravního výboru s ROPIDem.
  • Irma Hakenová Byli jsme mezi prvními cestujícími linky 408Poděkování patří především současnému starostovi a zastupitelstvu. V předchozích letech jsme slýchali hlavně argumenty, proč to nejde. Když se chce, tak to jde.

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti