Obchvat Záp se otevře v květnu, opravy silnic v okolí Zelenče se zatím neplánují

07. 02. 2023

Dlouho očekávaný obchvat Záp se otevře v květnu. Další opravy silnic v okolí Zelenče se ale zatím neplánují. Středočeský kraj zvažuje, že by si na opravy silnic ve svém majetku půjčil řádově miliardy korun. Na opravu zoufale čeká třeba silnice ze Zelenče do Svémyslic nebo Šestajovic.

Obchvat Záp se slavnostně otevře v květnu, i poté se ale bude na silnici pracovat. „Předpokládáme zprůjezdnění v režimu předčasného užívání, drobné nedodělky budou nejpozději do června odstraněny a stavba bude zkolaudována. Vše za předpokladu příznivých klimatických podmínek po zimní technologické přestávce,“ dodala pro Zelenečský časopis mluvčí Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Petra Kučerová. Na této silniční spojce mezi dálnicí D10 a D11 se brzy bude pracovat i o kus dále. Ve Mstěticích se totiž začne budovat nadjezd nad železniční tratí v rámci revitalizace tohoto úseku.

Na plánované opravy silnic v blízkosti Zelenče zatím nedojde. Kraj loni nechal opravit silnici z Dřevčic do Svémyslic, s pokračováním rekonstrukce ve směru na Zeleneč a Svémyslice se však letos nepočítá. „Zmiňovaný úsek byl opraven z finančních prostředků z nevybudovaného pražského okruhu SOKP (silniční okruh kolem Prahy, pozn. redakce). Oprava této silnice není zatím zařazena do plánu,“ uvedla na dotaz Zelenečského časopisu Petra Kučerová.

Silnice ze Svémyslic do Zelenče

Opravit potřebují nejen tyto silnice, kde jsou časté výtluky a řidiči ve tmě riskují poškození auta. Středočeský kraj už hledá možnosti dalšího financování. Na opravu sítě více než osmi tisíc kilometrů krajských silnic II. a III. třídy by si mohl půjčit. „V opravách je dlouhodobý dluh, který nelze okamžitě zvrátit,“ prohlásil na nedávném setkání s novináři krajský radní pro silniční infrastukturu Karel Bendl s tím, že by bylo možné využít vyjednaný úvěr u Komerční banky a České spořitelny. Do opravy a výstavby silnic letos Středočeský kraj investuje téměř tři čtvrtě miliardy korun.

Ondřej KOPA

Sdílet článek

 

 

 

Poslední tištěné číslo

Novinky na síti